Kérdéseinkre Dr. Lengyel Zsuzsa ortopéd főorvos válaszol:

Újra itt a megújulást, kivirulást hozó tavasz. Kézen-, jelen témánkban inkább lábon-fekvő kérdés: melyek a legfontosabb szempontok a megfelelő lábbelik kiválasztásánál?

L ZS: Elsősorban fontos a szezonalitás, de még inkább az, hogy mindig a napszaknak és tevékenységnek megfelelő cipőt hordjunk.

Mitől és miért kellemes viselet egy cipő, szandál, vagy papucs?

L ZS: Nagyon lényeges, hogy anyagában természetes, kivitelezésében komfortos, kényelmes és lélegző legyen.

Melyek az egészséges lábbelik kritériumai?

L ZS: Napi 8-10 órás viseletre válasszunk puha cipőt. A talp legyen rugalmas, hátul tartós kérgű. A sarok magassága ne legyen 3-5 cm-től magasabb. Ez a sarokmagasság még nőies, de mégsem a lábfej elejét terheli. Az ennél magasabb sarkú cipőt ne viseljük egész nap, legfeljebb 3 órán át, hiszen a lábfej egész napos terhelése egészségügyi problémát: bőrkeményedést, derékfájást, bütykösödést, ízületi bántalmat okozhat.

Örök dilemma. Divatos, vagy egészséges?

L ZS: Nem szükséges választanunk, hiszen léteznek olyan márkák, amelyek ötvözik az egészséges viseletet, kényelmet és eleganciát. A Josef Seibel, Romika és Gerry Weber cipők mindent tudnak, amit a jó cipőknek tudniuk kell. Ezért ajánlom minden korosztálynak, szakmai szempontból is jó szívvel.